Wiem, że poprzedni post sugerował, że może mnie tu już nie być, raczej żadnych postów, ale jednak postanowiłam coś tu napisać. Dziś przychodzę do was z ciastem (mocno) kokosowym. Od razu zaznaczam, że przepis nie jest mój i raczej wszystkie ciasta i inne rzeczy które będę tu wrzucać nie będą moimi pomysłami. Postanowiłam po prostu, że będę tu pokazywać ciekawe przepisy, które znalazłam na insta i które wypróbowałam :) Akurat ten jest od: INSTAGRAM i tam również jest przepis. Natomiast tutaj również go dodam dla tych, którzy nie mają dostępu do insta.
Ciasto mi wyszło! I to nawet bardzo dobre, lubie kokos, więc dla mnie to, że jest go aż 'tyle' to nie problem. Dla mojego chłopaka za mało słodkiego, ale to nic dziwnego, zawsze jest za mało słodkie.
Przyznam się, że pierwszy raz przy tym cieście(?) wyszła mi żelatyna, bez żadnych grudek, idealnie wręcz. Nigdy wcześniej mi to nie wychodziło i było coś nie tak. Jednak już wszystko ogarnęłam :)
Moje ciasto wyszło tak:
![]() |
Było pyszne, ale myśle, że następnym razem dodam troche dżemu. |
Przepis:
Spod
-5 łyżek mąki kokosowej
-1 łyżka oleju kokosowego (płynnego) - Ja osobiście nie miałam, więc nie dałam.
-1 łyżka miodu
-4 jajka
Wszystko razem wymieszać i wyłożyć na blaszkę. Pięć ok 15 min w temp 180 stopni.
Pozostawić do wystygnięcia.
Góra
*Rozpuściłam ok 20g. żelatyny w 150ml wody. I zostawiam do wystygnięcia.
-1,5 puszki mleka kokosowego (puszka części stałej i pól puszki części płynnej)
-5 łyżek mąki kokosowej.
-150 g wiórków kokosowych - Mi się chyba więcej sypnęło!
-40g odzywki białkowej - ja dodałam o smaku Waniliowym.
Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy wystudzoną żelatynę do masy. Całość przelewamy na wcześniej już upieczony spod i wkladam do lodówki. Smacznego!
-5 łyżek mąki kokosowej
-1 łyżka oleju kokosowego (płynnego) - Ja osobiście nie miałam, więc nie dałam.
-1 łyżka miodu
-4 jajka
Wszystko razem wymieszać i wyłożyć na blaszkę. Pięć ok 15 min w temp 180 stopni.
Pozostawić do wystygnięcia.
Góra
*Rozpuściłam ok 20g. żelatyny w 150ml wody. I zostawiam do wystygnięcia.
-1,5 puszki mleka kokosowego (puszka części stałej i pól puszki części płynnej)
-5 łyżek mąki kokosowej.
-150 g wiórków kokosowych - Mi się chyba więcej sypnęło!
-40g odzywki białkowej - ja dodałam o smaku Waniliowym.
Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy wystudzoną żelatynę do masy. Całość przelewamy na wcześniej już upieczony spod i wkladam do lodówki. Smacznego!
Niestety za długo trzymałam spód w piekarniku i nie wyszedł taki jak chciałam,
ale myśle, że następnym razem będzie lepiej! :)
Chcę takie! Zrób mi :D
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować! :)
Zapraszam CAKEMONIKA :)
Wygląda pyyysznie :D. Jestem ciekawa czy byłbym w stanie z moimi umiejętnościami wyczarować takie cudeńko :D
OdpowiedzUsuńMój blog - KLIK
Jejku jakie pyszne!! Muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńDołączam do grona obserwatorów :)
Pozdrawiam cieplutko
https://wkomenda.blogspot.com
Pychota! Uwielbiam kokosowe ciasta, ale przepisu z tak dużą jego ilością jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńpaulan-official-blog.blogspot.com
Uwielbiam ciasta, a kokosowe mogłabym jeść i jeść. Możliwe, że wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńwww.olimarcinkiewicz.blogspot.com
świetny post! wygląda pysznie :) zapraszam do siebie!
OdpowiedzUsuńhttps://weronikazon.blogspot.com/